När jag satte mig ner för att författa några rader från Bosse Rydgren inför julen 2021, formligen bubblade min hjärna av saker jag vill kunna passa på att framföra.

När jag flyttade från Bollnäs till Stockholm 1980 lärde jag ganska snart känna en för mig speciell person som blev en viktig mentor för mig, Sune Sandh. En man som hade fått lite av epitetet ”företagsdoktor” via sin läromästare Ulf af Trolle där den sistnämnde var den som kanske anses myntade den titeln.

Sune blev travbiten och lade en ganska stor del av sin representation och fritid på travbanan. Men han yttrade en sak som jag aldrig kommer att glömma. Han sa; – Bosse jag är lite orolig för travsporten på sikt. Den vilar inte på någon riktig bra affärsidé nämligen, utan innehåller stora risker. Kollektivt förlorar alltid spelarna, Prispengarna för hästägarna har en mycket blygsam del av kostnadstäckningen och man blir på så vis tvingad att leverera stora s.k. affektionsvärden för att det känslomässiga ska hjälpa till att få det hela att gå ihop, sade Sune. Det kommer att behövas en stor dos av mjuka värden att addera till räknestycket om bl.a. hästägarna skall orka att fortsätta satsa, avslutade han.

Vi i Stall Elfving brinner för att ge våra hästägare upplevelser som ger dem/våra kunder valuta för det som investerats hos oss, naturligtvis inkluderat de mjuka värden som vi har möjlighet att leverera!

Vad vi önskar oss i julklapp är att arrangörerna av de lopp vi ska tävla i och de banor som vi ska träna och tävla på, gör allt för att skapa arrangemang som lockar folk att komma att ta del av vår underbara sport på plats, uppleva den på riktigt. För vi behöver träffas i stället för att uppleva travsporten hemma i soffan. Vi behöver arenor som är tidsenliga och inbjudande. Vi behöver skapa en upplevelse på plats som är minst lika bra eller bättre än den som TV erbjuder. Vi är helt enkelt i skriande behov av de mjuka värden som på grund av gigantiska strategiska misstag försvunnit. Och allt detta skall vara med sporten och framför allt hästen i centrum! Den hjälpen behöver vi!

Med dessa önskningar på plats har vi större förutsättningar att göra vårt, utifrån det bästa för till exempel Stall Elfving. För det finns ju värden i travsporten som är underbara att ta vara på och som berättigar till förhoppningar om en ljus framtid trots allt! Eller hur?!

Ta hand om er och era nära och ha en riktigt fin jul allesammans!
Sen ställer vi in siktet på ett underbart och framgångsrikt 2022!
Bästa hälsningar!
Bosse

Marie Nilsson Lind – Anropar Himlen

Trav i världsklass, intervju med Sören Nordin producerad av Rylan Promotion AB.