Bosse Rydgren

Året var 2011, jag hade tillträtt som VD för Dalatravet i oktober 2010 och satt på mitt kontor när telefonen ringde. I luren fick jag jägersotränaren Joakim Löfgren. Honom hade jag lärt känna närmare under hans tid som lärling hos Tommy Hanné på Furuby Gård (samma ställe som Daniel Redén numer huserar på). Naturligtvis blev jag nyfiken på vad Joakim ville mig, och han förklarade sitt ärende så här:

Bosse jag ringer dig för att göra dig uppmärksam på att du antagligen kommer att uppsökas av en kille som kommer från den region där du är verksam nu och som kan vara ett ämne som proffstränare. Jag är inte säker på att du känner till honom, men jag vill att du skall veta att om den grabben får hästar att jobba med så kommer han att lyckas! Han har jobbat hos mig och jag kan ge honom de bästa rekommendationer!

Naturligtvis var det Joakim Elfving han syftade på, och mycket riktigt dök han upp på mitt kontor efter en tid. På sitt lite blyga ödmjuka sätt berättade han att han var lite tveksam om han verkligen skulle tordas att redan söka sig en proffslicens. Han hade ju bara fyra hästar just då varav två var egenägda. Jag kommer ihåg som om det var igår hur vi sågs i den vevan på en grillbar i centrala Borlänge, där vi bestämde oss för att Jocke skulle spänna bågen trots allt. Och tur är väl det att så skedde med tanke på den utveckling Jocke haft som tränare!

Efter det har Jocke och jag bibehållit vår kontakt hela tiden med ömsesidig stor respekt för varandra. Vi har hela tiden haft öppna diskussioner och jag har väl över tid kunnat bidra med lite nyttigheter i kraft av mina erfarenheter, inte minst inom travbranschen.

I våras kom våra samtal att intensifieras. Joakim hade gjort mig uppmärksam på den expansionstakt hans stall hade haft de senaste två åren. Hästarna hade skördat allt bättre framgångar på tävlingsbanorna, vilket resulterat att intresset för hans tjänster vuxit rejält. Fyra hästar hade blivit ett 70-tal på träningslistan, med allt vad det innebär.

Jag känner att jag inte hinner med att bedriva min verksamhet på det sätt jag vill, sa Jocke. Jag vill ge mina hästägare en trevlig upplevelse inte bara med att vinna loppen utan också genom att hinna informera dem på ett rimligt vis, fortsatte han.

Han uttryckte sig på ett sätt som fick mig att fråga; Vill du att vi gör något tillsammans?

Det är precis det jag vill, sa Jocke. Och som jag ser det har du inte för tillfället några egna särintressen, undantaget ditt engagemang i Stig H-Akademien. Det gör att du i så fall skulle bli min fullt ut inom travet, om vi kom överens. Dessutom har du även kompetensen att hjälpa mig att få en bra kontroll över hela min verksamhet. Det är något som jag känner skulle vara viktigt för mig att ha en bättre koll på.

Mitt svar blev; Kom med ett förslag på överenskommelse då!

Joakim kom med ett förslag som jag accepterade direkt och sedan var vårt samarbete i gång redan under maj månad. Och jag kan verkligen känna en trivsel och stolthet över att vara en del av stallet och teamet redan från den första dagen!

Samarbetet har sedan bland annat lett till att vi fått i gång ett förbättrat informationsflöde till viss del direkt till berörd hästs ägare via digitala medier men även via Facebook och en egen fabricerad hemsida. Informationen till ägarna har varit och är uppskattad, framför allt av de som inte har den dagliga kontakten med travsporten och de som äger sina hästar via konsortier vilket ger alla delägare att få informationen samtidigt utan att någon av delägarna behöver lägga tid på att informera vidare. Det sätt vi använder ger oss möjlighet att informera med ljud, bild och text, vilket sker kontinuerligt.

Fortfarande har vi en hel del detaljer att bearbeta och förbättra, men med vår goda anda i gänget och därtill Joakims potential och ljusa framtid som travtränare i bagaget både hoppas och tror jag att vi kan ha en både energigivande och fruktbar framtid tillsammans.

Det var allt för nu. Nästa gång kommer jag att berätta om en möjlig genväg, för dig som hästägare hos oss, till vinnarcirkeln.

Ha en fin fortsättning på helgen!
Bosse