Chasingneonrainbow – i stallet kallad för ‘Neo’ – är en häst som Joakim har hållit högt, men som har haft en lite besvärlig inledning på karriären. Bosse har tagit sig ett snack med Jocke om vad som har hänt och var vi står nu. Här nedan kan du se videon eller läsa ett referat.

På 2021-års fyraåringskulls sida så har du ju tagit fram ett sto som är nästintill miljonär, hon kanske är det när folk tittar på det här, Clockwork. Men, jag som har haft förmånen att lärt känna dig under några år, vet att det fanns en häst till som jag vet att du i tidigt läge såg som en stor möjlighet till en mycket bra travhäst, Chasingneonrainbow, ett långt, krångligt namn och hästen i fråga fick en lång och krånglig skadehistoria också, men Jocke, nu verkar det vara på gång här. Du får berätta lite vad som hände från början.

– Neo kom in på sommaren där som ettåring och allting gick smidigt att få honom i vagn och det var redan första gångerna som vi körde honom för vagn så märkte man att det var någonting specifikt med hästen, och på hösten när vi joggade tillsammans med de andra klasskamraterna så vek han ut sig något enormt, och det gjorde han ju även sen när det blev intervallkörning. Det var som att han låg ett år före i tiden hela tiden. Han var klar tidigt och hade kunnat starta som tvååring men vi valde tillsammans med ägarna att satsa på en tidig 3-åringssäsong då. Han fixade kvalet galant men det var sen när vi började komma ner lite i fart som det började komma lite problem och han inte funkade fullt ut och med lite utredning så kom vi underfund med vad som störde honom.

– Vi hittade en stor cysta i ett framknä som satt i den bakre delen, en väldigt mysko prognos. Man har aldrig tidigare gjort någon operation på just det i Sverige heller, men hästen hade visat såpass bra talang och jag hade stora tankar om hästen så vi tog ett snack med veterinären, och han tillsammans med veterinärer i England och Frankrike bollade idéer hur man skulle komma rätt på det och hur man skulle gå tillväga för att försöka få till det och ta bort den här cystan. Till slut hade man efter några veckor kommit fram till hur man skulle gå tillväga och man gick in framifrån och borrade ur den här cystan. Väldigt problematisk operation, med inga förbehåll för några chanser alls att det skulle bli bra.

– Han hade ett konvalescentprogram som sträckte sig på ett halvår och gjorde inte så mycket, med boxvila i väldigt många veckor. Efter ett halvår kunde man se lite ljus i det iallafall att det såg ut som att det blivit lyckat, men ändå inga klartecken att det skulle bli bra. Nu har vi i allafall kommit så långt att vi har tränat upp honom. Eva Eek hade honom uppe hos sig, joggade igång honom och började med lite lätta intervaller hos henne då och sen kom han tillbaka hit och blev åtgärdad ett par gånger i knäna, det var normalt att det skulle bli så. Och sen har han fått träna upp i sanden och nu gick han sitt första banjobb igår, och det var till belåtenhet. Det kändes som en seger redan där.

Och jag vet hur varmt om hjärtat den här hästen ligger dig, så att när det nu blir dags för start då kommer hjärtat att bulta lite mer än vanligt gissar jag.
– Ja, han är en speciell individ.

Allting verkar bra så här långt iallafall och vi får väl återkomma med den här historien som det ser ut kanske kan få ett lyckligt slut. För att kunna komma så här långt så behöver du ju också ha en tålmodig ägare och det har du haft i det här fallet.

– Ja, verkligen. Dels har det kostat, och sen har vi ju fått haft tålamod då det tagit mycket tid. Det har varit helt och hållet Neo som bestämt hur det ska se ut.

När man tittar på stamtavlan på hästen så är han efter en tidig Muscle Hill-hingst, Walk the Walk, som ägs lokalt här i Dalarna.

– Ja, men precis. De är fina. Jag har sett många avkommor efter hingsten och de är väldigt snygga och jag tycker de präglas mycket efter Muscle Hill också. Jättefina, precis som Neo är

Då håller vi tummarna att det fortsätter på den här inslagna vägen.
– Ja, det gör vi.