SENASTE NYTT

Bara några rader från Bosse Rydgren

november 16th, 2021|

Att se ut och sedan följa utvecklingen av en unghäst är bland det roligaste som finns, tycker jag. Detta gäller oavsett om man, som jag, agerat som ägare och på det sättet varit delaktig i det hela eller om man som tränare eller rådgivare får ett uppdrag att hitta ett stjärnämne åt någon.

Jag lovade i mitt föregående inlägg i den här spalten att jag skulle återkomma med ett förslag på en möjlig genväg till vinnarcirkeln. Vad jag då tänkte på var att i Joakim Elfvings fall är han verkligen inte bortskämd med att få köpuppdrag enligt ovan. När jag frågade Jocke om vilka han valt ut själv av de hästar han tränat kom han bara på tre! Alltmedan rörelsen växt från 4 till cirka 70 hästar på träningslistan har de flesta kommit till honom ”mer av sig själv”. Det vill säga genom hästägare som fattat tycke för stallets koncept och haft hästar som Joakim, och hans team, sedan gjort till dugliga tävlingshästar i flera fall. Tacksamt för alla parter naturligtvis!

De tre som Jocke själv varit med och ”pekat ut” är Clockwork, Lyx Håleryd och Whelk (på senare tid hos Jörgen Westholm). Alla dessa tre ston har passerat miljonen i insprungna pengar och bringat stor glädje till de hästägare som initialt lyssnade på Joakims råd. Grabben har med andra ord – otvivelaktigt – fingertoppskänsla när det gäller att hitta och forma de rätta talangerna!

Jocke säger sig tro att han inte glömt någon eller några, dock kan han konstatera med stolthet att vad gäller årets ettårs kull så har han fingrar med i spelet på några håll. Några har redan funnit sina ägare medan andra är möjliga att komma över till vettiga priser för den eller de som är intresserade av denna möjliga genväg till ett framgångsrikt och spännande hästägande, och som då samtidigt är villiga att komma in i Stall Elfvings gemenskap tillsammans med oss i teamet.

Lyx Håleryd med ägargänget efter seger på Sundbyholm.

Kontakta Joakim eller mig om intresse finns. Dock är jag själv semesterledig de närmaste två veckorna, och då otillgänglig. Jag körde på mest hela sommaren då jag hade att se fram emot en resa som dessa små liv (som nu är vuxna) förärat sina föräldrar med, för att fira Camillas och min 30-åriga bröllopsdag. Jag tror, eller rättare sagt vet, att vi fyra kommer att få två härliga veckor tillsammans i värmen!

Jag är tillbaka i selen igen den 3 december, och fram tills dess önskar jag er alla allt gott!

Några rader från Bosse Rydgren: Hur jag träffade Jocke och nu är en del av teamet i Stall Elfving

november 6th, 2021|

Bosse Rydgren

Året var 2011, jag hade tillträtt som VD för Dalatravet i oktober 2010 och satt på mitt kontor när telefonen ringde. I luren fick jag jägersotränaren Joakim Löfgren. Honom hade jag lärt känna närmare under hans tid som lärling hos Tommy Hanné på Furuby Gård (samma ställe som Daniel Redén numer huserar på). Naturligtvis blev jag nyfiken på vad Joakim ville mig, och han förklarade sitt ärende så här:

Bosse jag ringer dig för att göra dig uppmärksam på att du antagligen kommer att uppsökas av en kille som kommer från den region där du är verksam nu och som kan vara ett ämne som proffstränare. Jag är inte säker på att du känner till honom, men jag vill att du skall veta att om den grabben får hästar att jobba med så kommer han att lyckas! Han har jobbat hos mig och jag kan ge honom de bästa rekommendationer!

Naturligtvis var det Joakim Elfving han syftade på, och mycket riktigt dök han upp på mitt kontor efter en tid. På sitt lite blyga ödmjuka sätt berättade han att han var lite tveksam om han verkligen skulle tordas att redan söka sig en proffslicens. Han hade ju bara fyra hästar just då varav två var egenägda. Jag kommer ihåg som om det var igår hur vi sågs i den vevan på en grillbar i centrala Borlänge, där vi bestämde oss för att Jocke skulle spänna bågen trots allt. Och tur är väl det att så skedde med tanke på den utveckling Jocke haft som tränare!

Efter det har Jocke och jag bibehållit vår kontakt hela tiden med ömsesidig stor respekt för varandra. Vi har hela tiden haft öppna diskussioner och jag har väl över tid kunnat bidra med lite nyttigheter i kraft av mina erfarenheter, inte minst inom travbranschen.

I våras kom våra samtal att intensifieras. Joakim hade gjort mig uppmärksam på den expansionstakt hans stall hade haft de senaste två åren. Hästarna hade skördat allt bättre framgångar på tävlingsbanorna, vilket resulterat att intresset för hans tjänster vuxit rejält. Fyra hästar hade blivit ett 70-tal på träningslistan, med allt vad det innebär.

Jag känner att jag inte hinner med att bedriva min verksamhet på det sätt jag vill, sa Jocke. Jag vill ge mina hästägare en trevlig upplevelse inte bara med att vinna loppen utan också genom att hinna informera dem på ett rimligt vis, fortsatte han.

Han uttryckte sig på ett sätt som fick mig att fråga; Vill du att vi gör något tillsammans?

Det är precis det jag vill, sa Jocke. Och som jag ser det har du inte för tillfället några egna särintressen, undantaget ditt engagemang i Stig H-Akademien. Det gör att du i så fall skulle bli min fullt ut inom travet, om vi kom överens. Dessutom har du även kompetensen att hjälpa mig att få en bra kontroll över hela min verksamhet. Det är något som jag känner skulle vara viktigt för mig att ha en bättre koll på.

Mitt svar blev; Kom med ett förslag på överenskommelse då!

Joakim kom med ett förslag som jag accepterade direkt och sedan var vårt samarbete i gång redan under maj månad. Och jag kan verkligen känna en trivsel och stolthet över att vara en del av stallet och teamet redan från den första dagen!

Samarbetet har sedan bland annat lett till att vi fått i gång ett förbättrat informationsflöde till viss del direkt till berörd hästs ägare via digitala medier men även via Facebook och en egen fabricerad hemsida. Informationen till ägarna har varit och är uppskattad, framför allt av de som inte har den dagliga kontakten med travsporten och de som äger sina hästar via konsortier vilket ger alla delägare att få informationen samtidigt utan att någon av delägarna behöver lägga tid på att informera vidare. Det sätt vi använder ger oss möjlighet att informera med ljud, bild och text, vilket sker kontinuerligt.

Fortfarande har vi en hel del detaljer att bearbeta och förbättra, men med vår goda anda i gänget och därtill Joakims potential och ljusa framtid som travtränare i bagaget både hoppas och tror jag att vi kan ha en både energigivande och fruktbar framtid tillsammans.

Det var allt för nu. Nästa gång kommer jag att berätta om en möjlig genväg, för dig som hästägare hos oss, till vinnarcirkeln.

Ha en fin fortsättning på helgen!
Bosse

Bra oktobermånad så här långt – 29 starter har gett 9 segrar!

oktober 22nd, 2021|

Hacker Am med Dwight & Joakim (Foto: Thomas Gustafsson/ALN, Romme 20211002)

Efter en dipp under sommaren har Stall Elfving funnit vinnarformen igen. Hittills har vi hela 31% segrar i månadens 29 starter, vilket är siffror som verkligen piggar upp alla som är involverade i stallets framgångar. Även ekonomiskt börjar det bli positiva siffror då vi idag, den 22 oktober, passerade 5 miljoner inkört till stallet. Vi närmar oss därmed fjolårets rekordår trots hacket i verksamheten i somras.

Ser vi till den sportsliga biten tog nu senast Twigs Got U. en smått imponerande seger idag på Romme. Den insatsen ger förhoppningar om en ljus framtid för den hästen! Grattis till ägarna bakom G-Kraft AB i Strängnäs och skötaren Linnea Durhan. Hästen tog även en Rommeseger tidigare i månaden, då med Jimmy Dahlman i sulkyn.

Tidigare under månaden har även Hacker Am fått segerdefilera två gånger båda gångerna för Dwight Pieters, ägaren Väsby Häst AB och skötaren Helena Grejs.

Helena Grejs passhäst Chasingneonrainbow tog en överlägsen seger i Umeå för Magnus A. Djuse. Samma kväll tog stallet en snygg trippel på hemmabanan Romme. Som tidigare nämnts var Twigs Got U. en av vinnarna de andra som nådde mållinjen först var Mafioso Lynx ägd av KM Hästfarm i Holm AB skötare Sanna Kumanto och Kurt Cobain ägd av Easy KB med Linnea Holappa som skötare.

Ägaren till Hacker Am, Väsby Häst AB, har ytterligare en seger under oktober så här långt. Hickodelicious debuterade för Stall Elfving med en vattentät seger för körande Rikard N. Skoglund, och detta handlar om en häst med stor inneboende kapacitet med en intressant framtid. Sanna Kumanto sköter Hickodelicious.

Kvar att hylla som oktobersegrare så här långt är Dino Cream. Hon visade stor fighting spirit tillsammans med Dwight Pieters i samband med segern i Rättvik. Hyllas bör även skötaren Linnea Holappa och naturligtvis ägarna i Dinohyppus AB från Borlänge.

Som synes är stallet riktigt på gång, och alla inblandade har nu maximalt fokus på att stallets starthästar skall fortsätta att prestera på optimalt sätt!

Joakim Elfving rekryterar Jenny A. Björk till stallet

oktober 18th, 2021|

(Foto: Hanold/ALN, Rättvik 20210726)

Stall Joakim Elfving har de senaste åren nått allt större framgångar. Inte minst unghästarna har varit med och bidragit till våra framgångar. För närvarande har stallet begåvats med ett 20-tal ettåringar med intressanta förutsättningar, som det naturligtvis är oerhört viktigt att ge de bästa av möjligheter inför allvaret på tävlingsbanan.

Därför är Joakim nöjd och stolt över att ha kunnat locka 26 åriga Jenny A. Björk in i sitt team. Jenny kommer att, tillsammans med Dwight Pieters och under överinseende av Joakim, i första hand ansvara för inkörning och uppträning av dessa ungdomar. Jenny som själv visat framfötterna under ett antal år både i sulkyn och sadeln har även bl.a. förärats med Stig H-stipendet. Hon kommer närmast från en längre anställning hos Erik Lindegren, men har nu valt att söka sig tillbaka till sina rötter i Dalarna. Tillsammans med sin syster Lina kommer hon då även att kunna ha viss kontroll över vad som händer runt familjens verksamhet på Björkbackens Stuteri utanför Borlänge.

Jenny Björk – Jag tycker att det skall bli mycket spännande att bli en del av Joakim Elfvings team, och jag hoppas också att det ska ge mig fina möjligheter att komma vidare i min framtida karriär.

Vi håller tummarna för Dwight, Joakim, Linnea och inte minst Jack J.E. med ägare ikväll

september 29th, 2021|

(Foto: Martin Langels/ALN Solvalla 20210908)

Stall Elfving har även i år lyckats ta fram tvååringar som håller sig väl framme på tävlingsbanan. I fjol vann ju stallet högt doterade Svampen i Örebro med Jocose-hingsten Mi Ma Ohrtus, och årets kull verkar heller inte gå av för hackor. De båda stona Bovary Face och Debbie Kronos har båda övertygande segrar på nationalarenan Solvalla och den tredje vi har haft till start – Jack J.E- är inkvalad för kvällens final i Breeders Course! Stallet innehåller ytterligare ett drygt tiotal lovande tvååringar som alla siktar på en tidig start som treåringar.

Jack J.E. möter ett, minst sagt, tufft motstånd på Jägersro men vi hoppas att han fortsätter att visa sig travsäker, och i kraft av detta får med sig en bit av den stora priskakan. Lycka till!

Tre segrar för Dwight under måndagen

september 21st, 2021|

Dwight Pieters, som har sin grundsysselsättning hos oss i Stall Elfving i Borlänge, firade under måndagen stora framgångar som kusk. Hans engagemang hos oss medger att han i viss utsträckning även ges tillfälle att förkovra sina kuskegenskaper. I linje med detta var Dwight ute på en ”måndagsturné” som började i Åmål där Dwight vann med skrällen Jetsun Dream till hela 31,62 i odds. Därefter fortsatte färden till Gävles kvällstävlingar där Dwight hade tre uppsittningar mot slutet av tävlingsdagen. Två av dessa chanser slutade med seger (Vincent Dana odds 4,43 och Justwalkonby 18,76) vilket resulterade i ett dagsfacit med en skön trippel som lön för mödan för vår Dwight. Vi gratulerar!

Idag är det lite lugnare på kuskfronten och resandet då Dwight Pieters är på grannbanan Rättvik och kör en amatörtränad häst och stallets Mafioso Lynx som gör debut i Stall Elfvings regi. Vi hoppas att segerformen håller i sig!